04 oktober 2012

Øltur til Belgien 2012 - Antwerpen

Efter en god ankomst til Belgien, drog vi fredag fra Mechelen til Antwerpen, for at (gen)opleve byens gode ølsteder. I 2009 var vi et par dage i Antwerpen, og nu ville vi lige besøge de bedste steder igen, ikke mindst ølbaren over dem alle, Kulminator.

Vi tog toget til Antwerpens hovedbanegård, som er en sjov blanding af nyt og gammelt, da den har en flot gammel banegårdsbygning, og samtidig en stor underjordisk moderne udvidelse af glas og beton. Vi vidste, at det første sted vi skulle besøge, Oud Arsenal, åbnede allerede 7:30 om morgenen, så det var bare med at komme afsted. Normalt drikker vi på vores ølture ikke øl før efter frokost, men denne dag var der jo meget, der skulle nås, så der var ikke andet for end at klø på ;)

Oud Arsenal
Antwerpen
Ouad Arsenal er en hyggelig gammel bar, eller brunt værtshus som Berthelsen kalder typen. I hans bog Ølrejsen beskriver han mange af den slags værsthuse, da han elsker den stemning som er på disse gamle hyggelige barer, og han har også en fin beskrivelse af Oude Arsenal. Jeg synes i det hele taget at Ølrejsen er en vidunderlig bog, og synes at den er helt uundværlig hvis man skal besøge Belgien.
På Oud Arsenal er der ikke et kæmpe udvalg af øl, men de havde nogle gode klassikere, og vi smagte bla. Antwerpens nationaldrik: De Koninck, og barens 'hus-øl' Huisbier Arsenaaltje. Det var en ganske udenmærket Blonde, som vist nok er den samme øl som Troubadur Speciale.

Antwerpen September 2012
Antwerpen er en rigtigt flot by, hvor de store boulevarder er fyldt med forretninger og imponerende bygninger. På torvet Grote Markt ligger byens rådhus side om side med de fine gamle huse, hvor byens forskellige laug før holdt til. Sidste vi var i Antwerpen var vi kulturelle, og var bla. inde og se byens store flotte katedral, men denne gang var vi mere målrettede, og gik efter værtshusene.

Kulminator
Antwerpen
Efter frokosten, og en lur i en park, rettede vi vores skridt mod Kulminator, byens kultagtige ølbar. Kulminator er berømte for deres udvalg af øl, og for den gamle, hyggelige stemning på baren. Moder går rundt og serverer øllene, og fader står for ølkælderen, og henter rariteter frem fra gemmerne. For rariteter, det er det. De har efter eget udsagn ca. 800 forskellige øl på ølkortet, inklusiv mængder af gamle lagrede øl. De mørke udgør broderparten af disse, men de har også nogle lagrede lyse øl, fx Westmalle Tripel, som også lagrer rigtigt godt. Engang havde de et pænt udvalg af lagrede versioner af verdens bedste øl, VestWleteren 12, men det fandt for mange mennesker ud af, og nu har de 'kun' en 2004 udgave tilbage på ølkortet.
Jeg smagte en Ignis & Flamma fra de Struisse på fad, en rigtig god ravgylden IPA på 7% alc som jeg gav 9/10, Struisses Pannepot Vintage fra 2005 (9,5/10), som var helt fantastisk og havde fået meget lakrids smag over sig, en EKU 28 Kulminator (9/10), som baren har taget sit navn efter fordi den dengang var verdens stærkeste øl, en Bush Prestige fra 2006 (7,5/10), som desværre havde for meget syrligt appelsin til min smag, og slutteligt en formidabel Cuvé van de Keizer fra Het Anker.

Vi investerede i en Cuvé van de Keizer fra 2002, for at smage, om det er besværet værd, selv at prøve at gemme en i 10 år. Det er det.
Aromaen var kraftig, med duft af karamel, nødder og krydderier, men var faktisk ikke så portvinsagtig som ventet. Det tog dog revanche i den meget kraftige smag, hvor der var en hel del portvinssmag, og masser af lakrids og krydderier. Mundfylden var helt utrolig lækker, og eftersmagen var lang og kraftig. En frisk Keizer er fantastisk, men sådan en fyr med 10 år på bagen, eller på siden, for hos Kulminator lagres de store øl liggende og serveres liggende i en kurv, det er altså bare flydende guld. Jeg syntes at det var en formidabel øl, og gav en karakter på 9,7/10.

Het Elfde Gebod
Antwerpen
Efter denne store øloplevelse, var det tid til noget aftensmad, og vi drog mod Het Elfde Gebod, Det 11. Bud. Denne gamle restaurant ligger lige bag domkirken, og har et udemærket øludvalg, med bla Tripel Karmeliet og La Trappe Quadruple på fad, og noget rigtigt godt mad. Det er et sjovt sted, fyldt med gamle helgensfigurer ranet fra områdets kirker, og vi hyggede os slemt.

Efter middagen, og et par godnatdrinks/øl, tog vi tilbage til Mechelen, hvor de unge gik ud efter en øl mere, og de gamle gik i seng. Jeg sov glimrende :)

2 kommentarer:

  1. Har prøvet de nævnte, og er helt enig med valget, er der andre steder i Antwerpen som man ikke burde undvære. :)

    SvarSlet
  2. Vi er gået efter de steder som Berthelsen omtaler i Ølrejsen, og kender desværre ikke nogen andre gode ølbarer. Men der er jo masser af hyggelige almindelige barer i byen, og godt øl har de alle vegne :)

    SvarSlet