10 oktober 2011

Øltur til Bamberg- Ølbarer !

Den skønne ølby Bamberg er fyldt med barer og restauranter. Da jeg i september var på øltur til Bamberg med 3 gode venner, besøgte vi mange dejlige barer, og drak masser af friske øl.

Barer i Bamberg.
Der er efter sigende flere hundrede barer og restauranter i Bamberg, så hvis man ikke skal føle sig helt fortabt, må man have noget inspiration med hjemmefra. Vi havde sikret os 2 gode bøger nemlig Berthelsens fabelagtige Ølrejsen, og en bog om Bamberg vi fandt på årets Ølfestival: "Bamberg & Franconia" skrevet af John Conen.
"Bamberg" bogen viste sig, på linie med "Ølrejsen" at være en guldgrube. Conen fortæller grundigt om øllets historie i Bamberg, om tysk mad og drikke, og om Bambergs barer og bryggerier. Ikke bare skrive han flere sider om hvert bryggeris historie, han skriver også om flere bryggerier som ikke eksisterer mere. Det er en bog efter mit hjerte. Jeg kan varmt anbefale "Bamberg & Franconia" til andre Bamberg farere. På vores 3-4 dage i Bamberg, vidste vi derfor hvad vi ville gå efter, og fik besøgt en del barer, af meget forskellig slags. Fælles for dem alle var dog, at de havde flere af de lokale øl, frisk fra fad.

Vi besøgte et par klassiske barer, med mange øl på fad og klassisk café mad, nogle mere moderne barer, samt både caféer og værtshuse. De mest friske ølrejsende fik endda besøgt et enkelt diskotek, og selv her var der friske fadøl. Jeg vil i et andet indlæg skrive om byens bryggeriværtshuse, men her får I lidt indtryk fra de 3 gode barer Pizzini, Hofbräu og Weissbierhaus

Weissbierhaus, Bamberg.
Alle tyske bryggerier laver en weissbier, nogle gode og nogle ret kedelige. På baren Weissbierhaus, som var bar for Bambergs eget Maisel bryggeri før dette gik konkurs,  fik vi et par af de lokale weissbier. De kom dog ikke i nærheden af klassikeren Maisels Weisse fra bryggeriet i Bayreuth, som Weissbierhaus også havde på fad. Uha, det er godt. Det var en dejlig gammel bar, og nogle gode hvedeøl.

Pizzini er et hyggeligt lille sted, på den travle bargade Obere Sandstrasse. Her er spækket med barer, og folk stod uden for på gaden og nød deres øl. Pizzini er lidt som Kulminator i Antwerpen, og er rigtig hyggeligt og uformel. Det er som at sidder hjemme hos nogle venner og drikke gode øl... altså nogle venner som tager sig god tid, roder lidt og ryger pænt meget hash... Men hyggeligt, det var det sgu...

Schweinehaxel, røgøl, og gode venners lag,
 på Hofbräu i Bamberg.

Der er masser af steder i Bamberg som serverer god solid tysk mad, men vi havde vores bedste oplevelse på Hofbräu midt i Altstadt. Det er en flot bar, men af den mere moderne slags med udendørs servering mm. Her fik vi den tyske specialitet Sweinehaxel. Det er et griseknæ, langtidsstegt som en art super mør flæskesteg. Det lyder måske lidt ulækkert, men det smager altså virkeligt godt. Vi drak os en Schlenkerla røgøl fra fad til, og til det møre fede kød gled den lige ned. Fantastisk!

I Tyskland skal alting ikke partout være så smart og café agtigt. Man er ikke bange for at være folkelige, med god solid husmandskost, hyggelig hornmusik, og så store krus af de lokale øl. Der er ikke noget galt med moderne barer med høj musik, bevares, men der er nu altså noget særligt ved at sidde blandt hyggelige mennesker, og stille og roligt nyde livet... og sin øl. Skål !

Ingen kommentarer:

Send en kommentar