11 juli 2011

Ølsmagning: Røgøl fra Schlenkerla og Spezial

Min kollega Magnus fortalte mig for nogle uger siden glædestrålende, at han havde været i Ølbutikken, og der købt en masse røgøl. Ligesom flere ølentusiaster jeg kender, er han helt vild med denne særlige type øl. Jeg tog derfor selv en tur i Ølbutikken, og købte 6 forskellige røgøl, hvoraf I her får en anmeldelse af 2 fra Bamberg.

Røgøl er øl brygget helt eller delvist med røget malt. Før man i 1700 tallet opfandt koks, var al malt i sagens natur røget, så alene af den grund har øl i gamle dage smagt helt anderledes end nu. Arne Slej, en af de 7 grundlæggere af Danske Ølentusiaster, og en rigtig fin fyr, er også stor fan af røgøl og har i det nyeste nummer af ØlentusiasteN en artikel om røgøl, og om hans oplevelser med det på årets Ølfestival. Den kan jeg varmt anbefale.

Den tyske by Bamberg er røg øllenes moderby, og der brygges her røgøl på  2 af byens 9 bryggerier, nemlig på Spezial og Schlenkerla. 

Aecht Schlenkerla Rauchbier
Brauerei Heller
Bryggeriet som brygger Aecht Sclenkerla Rauchbier hedder egentligt Brauerei Heller, men kaldes bare Schlenkerla, hvilket deres gæstgiveri i Bamberg også hedder. Denne øl er af typen Märzen, men de brygger også et par andre røgøl.
Det er en flot, uklar, kastaniebrun øl på 5,1%. Skummet er flødefarvet og tæt, men forsvinder hurtigt. Aromaen er kraftig, af røg og tjære, og er helt fantastisk. Tænk at øl også kan være sådan her. Røgen går igen i smagen, men er ikke så dominerende som i aromaen. Det er ligesom med røget makrel... aromaen kan være meget kraftig af røg, men i smagen er røgen ikke så fremtrædende, pga mange andre smagsstoffer. Jeg syntes at øllen har en mellem sødme, og lidt bitterhed. Eftersmagen er ret lang, og mest bitter, og man har røgsmag på tungen længe efter at have drukket øllen.
Det er en øl som man lige skal vænne sig til, og hvis man slet ikke kan lide røgede ting, ja så kommer man nok aldrig til at holde af den. Det kan jeg heldigvis godt, og jeg gav den en samlet karakter på 8 ud af 10.


Spezial Rauchbier
Spezial
Spezial Rauchbier er også en ægte Bambergs røgøl, men er slet ikke så markant som Schlenkerla. Det smager primært som en god undergæret øl, med lidt bonus røg. Den er uklar og ravgylden, med et tæt hvidt skum, som ikke holdt så længe.
Aromaen er udemærket, med duft af sødlig malt og afdæmpet røg. Smagen er også fin, med lidt sødme og lidt bitterhed, og også her en afdæmpet røgsmag. Synes jeg...
Vi syntes at den havde en lidt sjov mundfylde, for det føltes nærmest som den var lidt boblende. Eftersmagen var mellemlang og bitter.
Jeg gav Spezial Rauchbier en karakter på 6,5.Jeg skal, sammen med 3 venner, til Bamberg til September, og glæder mig meget til at smage disse 2 røgøl, og mange andre, frisk fra fad.

1 kommentar:

  1. Håber du får en god tur... Ser frem til en skummende rapportage :)

    SvarSlet