10 maj 2011

Ølbog: Alle Tiders Øl

Forrige år var jeg så heldig, at min kone forærede mig et gavekort til et ølbrygningskursus. Jeg var derfor, sammen med 2 venner, et tur oppe på Fuglebjerggård, hvor Per Kølster holdt et rigtigt godt kursus om ølbrygning, og om alt muligt andet. Da jeg efterfølgende så at han har skrevet en bog om ølbrygning, greb jeg den derfor straks.

Per Kølster har arbejdet med økologisk landbrug siden 1975, og har bla. forsket i det på Landbohøjskolen. Han er hvad man må kalde hardcore økolog, og er på Fuglebjerggård vist stort set selvforsynende med økologisk mad.
 Til drift af en rigtig gård hører traditionelt også det selv at brygge øl, så det kastede Per Kølster sig over.
Ingredienserne til øllen skal naturligvis også dyrkes selv, så Per Kølster dyrker selv kornet, og malter det, og dyrker selv sin humle. Det er hvad han selv kalder Terroir, det man også kender fra fx vin, hvor alt er lavet lokalt, så man helt bogstaveligt kan smage hvor øllen kommer fra.

I 2010 modtog Per Kølster 'Årets Ølpris', som uddeles af Ølentusiasternes til en som har gjort en særlig indsats for øllet. Dette var bla for arbejde med økologiske bygsorter til brug for øl, og for arbejdet med at undersøge og dyrke gamle danske humlesorter, bla fra Carlsbergs gamle forsøg.

Så til selve bogen.
Alle Tiders Øl delt i to dele. I første del fortæller Per Kølster historien om hvordan han selv begyndte at brygge øl, og i anden del fortæller han om hans besøg på gårde mv i Norden, hvor man stadigt brygger øl som i gamle dage.
I begge dele blandes beskrivelser af hans egne planer, med teknik angående ølbrygning, levende beskrivelser af de smukke steder han besøger, de mange mennesker han møder og arbejder sammen med, og det historiske og kulturelle ved øl gennem tiderne.
Nogle steder virker bogen desværre som om den er blevet kraftigt redigeret af forlaget, så nogle ting virker meget abrupte, og sådan lidt kunstigt sammensat. Men Per Kølsters store entusiasme, og den måde han virkeligt brænder for øllet og for sit bryggeprojekt, gør at bogen stadigt er rigtig god.

Dette er en glimrende bog, specielt for folk som går og tænker på at brygge øl selv, men ikke rigtigt ved om man vil kunne finde ud af det.  For hvis man kan brygge drikkeligt øl på en gammel gård i Litauen, så kan man sgu også hjemme i privaten.
Jeg kan klart anbefale 'Alle Tiders Øl'.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar