10 februar 2019

Full Danish Breakfast - Morgenmad's Stout fra Fanø Bryghus

De laver mange lækre øl på Fanø Bryghus. Som jeg skrev i min ølanmeldelse af den skønne Imperial Fanø Forår, har nogle af verdens bryggere arbejdet på Fanø Bryghus, og sat deres præg på bryggeriet. Den nuværende brygmester på Fanø er amerikaneren Steve Rold. Steve har læst på Siebel Institute, hvor Mike Murphy også har læst, og var tidligere brygger på Free State Brewing i Kansas.

Full Danish Breakfast stout fra Fanø Bryghus
Full Fanish Breakfast
Fanø Bryghus
Det er desværre sjældent at jeg finder øl fra Fanø i mine lokale ølbutikker, men jeg har været så heldig at bryggeriet selv har sendt mig et par af deres nyere øl, så jeg kan smage på sagerne. Her får i en anmeldelse af den første af dem, deres Full Danish Breakfast stout.

Den klassiske danske morgenmad er ifølge Fanø en omgang havregryn med sukker og en kop kaffe, så denne fine kombo er Full Danish Breakfast brygget med.
Det er en flot kaffesort øl på 5,5% alk, med et tæt lysebrunt skum som forholdsvis hurtigt forsvinder. Aromaen er overraskende let, men måske har jeg bare serveret øllen lidt for koldt. Der er lidt duft af kaffe og bitter chokolade, samt en blød krydret aroma af brændt malt og nødder.
Smagen er fint dyb af en øl på kun 5,5% alk. Der er smag af kaffe, brændt karamel, bitter  chokolade og en ganske fin bitterhed, som bliver hængende i en dejligt lang eftersmag.
Jeg tænkte at Full Breakfast måske var tilsat lactose, for at give den fine fylde, så jeg spurgte Steve Rold. Han fortæller, at der ikke er lactose i opskriften, men at mundfylden kommer fra smag af muscovado sukker, samt en høj mæsketemperatur, hvilket giver flere uforgærbare sukkerstoffer, og en stor andel mørke malte, hvilket giver det samme. Så der er altså en stor restsødme i Full Breakfast. Jeg synes dog ikke at den smager specielt sød, så sødmen må være balanceret af den ristede malt og af bitterhed.
Jeg synes at Full Danish Breakfast er en rigtig lækker øl, specielt af de kun 5,5% alk, så jeg giver den en karakter på 8 ud af 10.

Tak til Fanø Bryghus for den fine øl, og til Steve for at besvare min skøre spørgsmål.

2 kommentarer:

 1. Spændende - men jeg tror jeg foretrækker en kop the (eller to) til min morgenmad :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Så må du jo finde en the øl i stedet ;)
   Jeg indtager også selv kun kaffe hvis den er i øl :)

   Slet