12 marts 2019

Øl på Whiskey fade fra Amager Bryghus

På Amager Bryghus har de i flere omgange eksperimenteret med øl lagret på whisky fade. Deres nyeste er en serie på 4 forskellige øl, som har lagret på træfade fra 4 forskellige skotske whiskyer. De  kalder serien for Wicked Tales of Scotland, og det er kræs for whisky elskere.

Her får I en anmeldelse af de første 2, og letteste af øllene. Det er Red Cap, en skotsk Wee Heavy øl lagret på tønder fra Auchentoshan, samt The Black Cat, en Baltic Porter som har lagret på whisky tønder fra Bowmore. Hold da ferie.

Red Cap fra Amager Bryghus
Red Cap
Amager Bryghus
Red Cap er en kastaniebrun Wee Heavy øl på 9,5% alk. En Wee Heavy er en stærk skotsk øl, hvor malt smagen spiller hovedrollen, og Red Cap har da også en god smag af malt og karamel.
I aromaen er der også en tydelig duft af whisky, træ og lidt vanillie. Smagen har karamel, alkohol, whisky, træ, brændt karamel, og en fin bitterhed som i eftersmagen går hen og bliver helt kaffe agtig.
Jeg er normalt ikke så vild med Wee Heavy øl med whisky smag, da jeg synes at whiskyen bliver meget gennemtrængende, men her synes jeg er der er en rigtig god balance. Man kan tydelígt smage whiskyen, så meget at jeg tror at whisky-kendere vil kunne genkende Auchentoshan whiskyen, men der er stadigt en fin dybde og balance.
Jeg giver Red Cap en karakter på 8 ud af 10.

I The Black Cat er whisky smagen også
The Black Cat fra Amager Bryghus
The Black Cat
Amager Bryghus
tydelig, men heller ikke her er den for dominerende. Katten er en flot kaffesort Porter på 10% alk., naturligvis med en flot tegnet etikette fra Simon Hartvig og en skør historie fra Henrik Papsø.
Det er meget populært at give whisky smag til kraftige Stouts, men jeg tror at det er første gang at jeg har smagt det i en Baltisk Porter. Forskellen er her, at porteren er mere tør og har en tydelig smag af lakrids, hvilket jeg synes giver en mere ren eller skarp smag, som får en ekstra tand af den fine baggrundssmag af røget whisky og træ. Jeg synes at det er en virkeligt lækker øl. Som en luksusudgave af en Limfjordsporter.
Jeg giver The Black Cat en karakter på 9,5 ud af 10.

Jeg er ikke helt voksen nok til at drikke whisky rent, men når det som her blot er smagsgiver til øl, så er jeg ret vild med smagen. Jeg glæder mig meget til at smage de sidste 2 øl i Wicked Tales serien, men da de er på 11 og 12% alk, skal jeg lige mande mig op en dag, før de kommer i glasset.
Tusind tak til Amager Bryghus og Boxbeer, for at sende mig smagsprøver på denne skønne serie af øl :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar