06 november 2024

Barleywine 4ever

November måned har de sidste par år, for de danske ølbloggere, været dedikeret til den skønne drik Barleywine. Traditionen blev startet af ølbloggerne på Beerbloggers.dk, og de har fået alle med på legen. Jeg har aldrig sådan rigtigt deltaget i løjerne, da jeg synes at Barleywine skal drikkes hele året, men så skidt da, lad os da bare få lidt gang i bloggen, og i de stærke øl.

Barleywine er kraftige øl, med høj alkohol procent, og masser af dyb smag. Der findes grundlæggende 2 retninger inden for Barleywine, nemlig de engelske, oprindelige, som har en dyb smag af malt og ale-gær, og de amerikanske, som er dominerede af en kraftig humle bitterhed. 
De engelske Barleywines er brygget til at blive lagret længe, så smagen over tid bliver mere dyb og balanceret. Man snyder sig selv, hvis man drikker dem før de er mindst 5 år gamle, for smagen udvikler sig meget over tid.
For mere om dette, kan du f.eks. læse min artikel fra 2015 om lagring af øl.
De amerikanske Barleywines er pga. den kraftige humle, mindre egnede til at lagre. Jo mere frisk og frugtig en humle er, jo mindre egner den sig til at lagre, da humlen i løbet af et par år får en smag af pap.
Der er naturligvis ingen regel uden undtagelser, og nogle amerikanske Barleywines har godt af nogle år i kælderen.

Fra min egen kælder, har jeg fundet en lille flaske Thomas Hardy's Ale fra 2016. Denne øl har en lang historie, da produktionen først startede i 1968, men af et par omgange blev stoppet, men så genoptaget af andre.  Fra 2003 til 2008 blev øllen brygget af O'Hanlon bryggeriet, og i 2013 blev opskriften købt af Interbrau, som et par år senere begyndte at brygge den, først på bryggeriet Meantime, og nu i 2024 hos Hepworth & Co.
Den originale opskrift er så dyr i produktion, hvilket nok er grunden til at produktionen er stoppet flere gange, at man nu laver 2 forskellige udgaver, både en Thomas Hardy's Ale, og en Historical udgave, som formentligt er fadlagret efter den oprindelige Old Ale metode.
Nå, men lige denne flaske fra 2016 er altså af den 'almindelige' udgave, og brygget på Meantime. Som normalt laver udmærkede øl.

Thomas Hardy's Ale 2016
Thomas Hardy's Ale 2016 er en mahogni farvet Ale, i en flot lille klassisk flaske. Der er ikke rigtigt noget skum i denne 2016 udgave, men pga. den høje alk. % på 11,7 har der sikkert heller ikke været meget da flasken var nypresset.
Under aromaen af malt og træ, gemmer sig en dyb og balanceret smag af karamel, tørret frugt fra gæren, lidt vanillie, og en alkohol note som i en portvin. Sporene af træ og vanillie er formentligt kommet med lagringen siden 2016, men der er slet ikke den trætte smag af vådt pap, som lagring kan give med tiden.
Det er en skøn øl, og den kunne vist sagtens have tålt at lagre et par år mere. Heldigvis har jeg flere flasker i kælderen ;)

November er ikke den bedste tid på året, våd og mørk som den er, men med en god varmende Barleywine i glasset går det hele lidt nemmere.
Dem må jeg vist hellere finde nogle flere af.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar