08 december 2019

2. Advent - Julefrokost på Skaal

I anledning af 2. advent får du her en artikel, som jeg skrev til det seneste nummer af Ølentusiasten. 

En efterårsdag i oktober havde Skaal inviteret til årets første julefrokost. Jens Ungstrup på Skaal holder jævnligt Brewmaster Dinners, hvor mad fra Skaals køkken matches af øl fra et godt bryggeri. Han havde denne gang inviteret brygmester Jan Paul fra Svaneke Bryghus til at matche øl til en traditionel dansk julefrokost, og i julens ånd skulle der naturligvis også snaps til, hvilket Snaps Bornholm stod for.

Jan Paul og Ungstrup på Skaal
Svaneke Bryghus blev stiftet i 2000, i den første runde i den danske ølrevolution, og Jan Paul kom dertil som brygmester i 2004. Bryggeriet har skiftet hænder et par gange, hvilket har givet lidt skiftende fokus i bryggeriet, men i dag står de med et top moderne bryggeri med bl.a. dåsetapning. Jan Paul er altid god for en sjov historie, og fortalte til julefrokosten om det bornholmske bryggeri, hans gamle russiske biler, samt om tankerne bag dagens øl.

Snaps Bornholm, som blev etableret for 3 år siden, laver moderne fortolkninger af snaps. I Danmark bliver snapsen efterhånden kun fundet frem til påske- og julefrokoster, så selv om mange laver hjemmelavede snaps med f.eks. valnød, porse eller andet, sælger butikkerne næsten udelukkende kedelige industrisnaps. Det vil Snaps Bornholm gerne lave om på, og får derfor 8 helt nye varianter af snaps brygget på De Bornholmske Spritfabrikker. Firmaets sælgerteam Jacob og Kim præsenterede til denne julefrokost nogle af de nye snapse-varianter, og bød som bonus på smagsprøver på 3-4 drinks lavet med snaps.

Kim og Jacob fra Snaps Bornholm præsenterer sagerne for Jan Paul

Maden var klassisk julefrokost, og blev serveret ad 3 omgange. Først fik vi fiskefilet, æg med rejer og 2 slags sild, og til dette bød Svaneke på deres Crazy Christmas IPA, brygget med morgenfruer, kamille og løvetand blomster, for at give en behageligt blomstret IPA uden for meget bitterhed. Snapsen var en frisk sag med dild, havtorn og agurk, hvilket, ligesom med IPA’en, var valgt for at kunne skære igennem fedmen fra silden, og give et frisk pust.


Anden omgang var flæskesteg, frikadeller og en lækker rødkålssalat, til hvilket vi fik Svanekes klassiske Julebryg og en Figen Snaps. Julebryggen har været brygget hos Svaneke siden den spæde start, men er blevet forbedret undervejs, og den lidt usædvanlige snaps er faktisk ganske lækker og er Snaps Bornholms bedst sælgende. Maden var rigtig lækker, og de mørke smage i drikkene passede dejligt til.Som det hører sig til, fik vi naturligvis Ris a la mande med kirsebærsauce til dessert, og til dette valgte Jan Paul at servere sin Holy Hemp Ale. Svaneke har lavet en hel serie af øl med lokale industri hampefrø, hvilket Jan Paul bruger for at give en speciel skunk bitterhed og dybde. Holy Hemp har en let karamelsmag og en let krydret smag, hvilket passede fint til desserten. Som bonus øl fik vi den bløde kaffestout Salmecykel, som Jan Paul oprindeligt bryggede for at imponere den lokale landbetjent Eivind, og som Svaneke nu har brygget igen, efter at ølentusiaster har efterspurgt den i mange år.

Jan Paul, brygmester på Svaneke Bryghus
Der var rigeligt snaps til maden, idet vi nåede at smage 4-5 forskellige slags samt de sjove snapsedrinks. Vi smagte bl.a. en fadlagret snaps, en abrikos-snaps, chilli-honning snaps, drinksene Storm (y) over Bornholm, snapse-expresso-Martini samt Snaps-og-Tonic. Man må sige, at Snaps Bornholm virkelig gør noget for at gøre den danske snaps spændende igen. Lad os få snapseflaskerne støvet af og tilbage på frokostbordet.

Skaals Brewmaster Dinner var en stor succes, og alle gik derfra i højt humør, som det jo hører sig til en julefrokost. Det Bornholmske tema på drikkevarerne var skønt, og mad og drikke passede fint sammen. Det var en velsmagende start på julefrokost sæsonen.

Glædelig 2. advent. Jeg håber du finder en god øl at hygge med på denne grå decemberdag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar