I anledning af 2. advent får du her en artikel, som jeg skrev til det seneste nummer af Ølentusiasten.
En efterårsdag i oktober
havde Skaal inviteret til årets første julefrokost. Jens Ungstrup på Skaal
holder jævnligt Brewmaster Dinners, hvor mad fra Skaals køkken matches af øl
fra et godt bryggeri. Han havde denne gang inviteret brygmester Jan Paul fra
Svaneke Bryghus til at matche øl til en traditionel dansk julefrokost, og i
julens ånd skulle der naturligvis også snaps til, hvilket Snaps Bornholm stod
for.
Jan Paul og Ungstrup på Skaal |
Svaneke Bryghus blev
stiftet i 2000, i den første runde i den danske ølrevolution, og Jan Paul kom
dertil som brygmester i 2004. Bryggeriet har skiftet hænder et par gange, hvilket
har givet lidt skiftende fokus i bryggeriet, men i dag står de med et top
moderne bryggeri med bl.a. dåsetapning. Jan Paul er altid god for en sjov
historie, og fortalte til julefrokosten om det bornholmske bryggeri, hans gamle
russiske biler, samt om tankerne bag dagens øl.
Snaps Bornholm, som blev
etableret for 3 år siden, laver moderne fortolkninger af snaps. I Danmark
bliver snapsen efterhånden kun fundet frem til påske- og julefrokoster, så selv
om mange laver hjemmelavede snaps med f.eks. valnød, porse eller andet, sælger
butikkerne næsten udelukkende kedelige industrisnaps. Det vil Snaps Bornholm
gerne lave om på, og får derfor 8 helt nye varianter af snaps brygget på De
Bornholmske Spritfabrikker. Firmaets sælgerteam Jacob og Kim præsenterede til denne
julefrokost nogle af de nye snapse-varianter, og bød som bonus på smagsprøver
på 3-4 drinks lavet med snaps.
Kim og Jacob fra Snaps Bornholm præsenterer sagerne for Jan Paul |
Maden var klassisk
julefrokost, og blev serveret ad 3 omgange. Først fik vi fiskefilet, æg med
rejer og 2 slags sild, og til dette bød Svaneke på deres Crazy Christmas IPA, brygget
med morgenfruer, kamille og løvetand blomster, for at give en behageligt
blomstret IPA uden for meget bitterhed. Snapsen var en frisk sag med dild,
havtorn og agurk, hvilket, ligesom med IPA’en, var valgt for at kunne skære
igennem fedmen fra silden, og give et frisk pust.
Anden omgang var
flæskesteg, frikadeller og en lækker rødkålssalat, til hvilket vi fik Svanekes
klassiske Julebryg og en Figen Snaps. Julebryggen har været brygget hos Svaneke
siden den spæde start, men er blevet forbedret undervejs, og den lidt
usædvanlige snaps er faktisk ganske lækker og er Snaps Bornholms bedst
sælgende. Maden var rigtig lækker, og de mørke smage i drikkene passede dejligt
til.
Som det hører sig til,
fik vi naturligvis Ris a la mande med kirsebærsauce til dessert, og til dette
valgte Jan Paul at servere sin Holy Hemp Ale. Svaneke har lavet en hel serie af
øl med lokale industri hampefrø, hvilket Jan Paul bruger for at give en speciel
skunk bitterhed og dybde. Holy Hemp har en let karamelsmag og en let krydret
smag, hvilket passede fint til desserten. Som bonus øl fik vi den bløde kaffestout
Salmecykel, som Jan Paul oprindeligt bryggede for at imponere den lokale
landbetjent Eivind, og som Svaneke nu har brygget igen, efter at ølentusiaster
har efterspurgt den i mange år.
Jan Paul, brygmester på Svaneke Bryghus |
Der var rigeligt snaps
til maden, idet vi nåede at smage 4-5 forskellige slags samt de sjove snapsedrinks.
Vi smagte bl.a. en fadlagret snaps, en abrikos-snaps, chilli-honning snaps, drinksene
Storm (y) over Bornholm, snapse-expresso-Martini samt Snaps-og-Tonic. Man må
sige, at Snaps Bornholm virkelig gør noget for at gøre den danske snaps
spændende igen. Lad os få snapseflaskerne støvet af og tilbage på frokostbordet.
Glædelig 2. advent. Jeg håber du finder en god øl at hygge med på denne grå decemberdag.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar