23 maj 2018

Stone IPA

Stone Brewing var en af pionererne i den amerikanske ølrevolution og ejer nu bryggerier flere steder i verden, inklusiv et i Berlin. Det betyder at vi pludseligt kan få friskbryggede amerikanske øl, direkte til danske supermarkeder. I Fakta har jeg købt Stone IPA, som Stone første gang bryggede i 1997 og var den første øl af den type man kalder West Coast IPA. I får her en ølanmeldelse af Stones bedst sælgende øl.

Stone IPA fra Stone Brewing Berlin
IPA
Stone Brewing Berlin
Stone IPA er en flot gylden øl på 6,9% alk, med et tæt flødefarvet skum som holder længe. Aromaen har en dejlig humleduft af citrus, grape og lidt melon og gran. I baggrunden ligger en meget let duft af malt, som også kan fornemmes i smagen. Det er faktisk denne tydelige humlesmag og bitterhed, med kun en meget svag maltsmag, som er kernen i en West Coast IPA.
Smagen er dejligt frisk og bitter, med tydelig humlesmag af citrus, grapefrugt, blomster, gran og lidt melon. Der er brugt både Magnum, Chinook, Centennial, Azacca, Calypso, Motueka, Ella & Vic Secret humle, og i rigelige mængder, så bitterheden er rigtigt god og fyldig, og bliver hængende længe i svælget i en dejligt humlebitter eftersmag.
Jeg synes at Stones IPA er et forbillede for en klokkeklar amerikansk IPA, og jeg giver den derfor en karakter på 8 ud af 10.

For et par år siden holdt Taphouse et arrangement med Stone Brewing, hvor de havde hele 63 forskellige af bryggeriets øl på fad. Det var vildt, og jeg udnævnt det da også til Årets Øloplevelse på Højt Skummende. Stone laver mange spændende øl, men jeg synes at de er bedst til IPA'er. Og med IPA'er betyder friskheden alt, så jo mere frisk øllen er fra bryggeriet, jo bedre er humlesmagen. Det er derfor skønt at vi nu kan få Stone øl brygget i Berlin, som kun er få uger gammelt. Og at de kun koster 18,- i Fakta gør det jo kun bedre :)


Øl: Stone IPA
Bryggeri: Stone Brewing Berlin
Alk: 6,9%
Type: West Coast IPA

Ingen kommentarer:

Send en kommentar