19 december 2012

3 Gode Svenske Juleøl

Ølkulturen er stærk i Sverige, med mange festivaller og mange aktive ølentusiaster. Det eneste område hvor vi i Danmark er førende er mht bryggerier, for monopolet Systembolaget gør det meget sværere at starte et bryggeri i Sverige end det er i Danmark, simpelthen fordi det er sværere at sælge sine øl. Systembolaget bestemmer ikke bare hvilke bryggerier som findes i Sverige, men også hvilke øl disse skal brygge, aktivt, så det svenske udvalg af øl er langt fra så eksperimenterende og spændende som det danske. Men gode øl kan de nu godt brygge, og her er et lille udvalg af svenske juleøl.

Winter Ale
Oppigårds
Oppigårds brygger solide engelsk inspirrede ø. Deres Winter Ale er en rubinrød Ale på 5,3% alc, med en god aroma af korn, humle og citrus. Smagen er også rigtig god, men her er der heller ikke nogen krydderier eller lignende, men en vamende bittter smag af grape og citrus. Det er en solid bitter Winter Warmer, som de kalder det i England.

Easy Christmas
Dugges
Dugges Easy Christmas er en flot kobberrød lagerøl på 4,2% alc. Aromaen er dejligt kompleks, med duft af lidt malt, korn, humle, gran og græs. Smagen er som en god Bock, med malt, karamel, og en god bitterhed eftersmag. Det er en ganske solid Bockøl, uden noget krydret, og jeg gav den en karakter på 7,5/10.

Valsviken Vinterporter
Nynäshamn Ångbryggeri
Nynäshamns Ångbryggeri startede i 1988 som en ølforening, udviklede sig til en bar, og i 1997 startede de deres eget bryggeri. Deres øl er tilsynelandende meget engelsk inspirede i stilen, men denne Valsviken Vinterporter er mere i stil med en baltisk porter, ligesom fx vores egen Limfjordsporter.
Det er en super flot og stilet øl, i en simpel men fin papæske. Øllen er kaffesort, med et cremet beige skum, som hurtigt forsvandt. Aromaen var helt fantastisk god, med duft af lidt røg, lidt malt, lidt lakrids, og en kompleks krydret duft. Jeg syntes også at smagen var fantastisk, den var nærmest helt perfekt for en Porter. Der var smag af brændt malt, og røg og lakrids som fortsatte i den halvlange eftersmag. Jeg drak den forholdsvis kold, så den var ret letdrikkelig, ligesom Limfjordsporteren, og selv om den har lagret 7 måneder på flasken, tror jeg at den vil vinde meget ved at blive gemt et par år mere. Alt i alt syntes jeg at det var en fantastisk øl, og gav den en karakter på 9/10.

Der findes mange typer af juleøl, og disse 3 svenskere repræsenterede hver sin lejr, hvor der kun mangler min yndlingstype, de mørke og søde belgiske. Ingen af øllene var dog krydrede, som vi efterhånden forventer at juleøl er, men de var alle 3 rigtigt gode øl, på hver sin måde.

Følg Højt Skummende på Facebook.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar