23 november 2011

Ølsmagning i Ølbutikken - Sure Øl !

Jeg er med i en rigtig god ølforening, og denne afholdt i oktober en ølsmagning i Ølbutikken hvor vi smagte på sure øl. Jeppe Jarnit-Bjergsø serverede 6 forskellige øl, 2 af dem hans egne fra Evil Twin, og fortalte om spontant- og surtgærede øl.

Jeppe lagde ud med den belgiske klassiker Rodenbach Grand Cru.  Rodenbach er en flamsk rød ale, dvs en øl som er lagret på fade podet med sjove bakterier. Man blander så, ligesom med Geueze, øl som har lagret længe med en andel nyere øl, og får derved en utroligt smagrig syrlig øl. Som jeg skrev i min tidligere anmeldelse af Duchesse de Bourgogne, som også er en flamsk rød, kan jeg kan rigtigt godt lide denne øltype. Jeg gav Rodenbach Grand Cru en karakter på 8 ud af 10.

Den næste øl vi smagte var en Stevns CCC 2009 fra Nørrebro Bryghus . Det er en ale gæret med brettanomyse og sure kirsebær, stevns kirsebær, og så lagret på rødvinsfade. Man brugte et system hvor man, ligesom med surdej, beholdt noget øl, og blandede det i den øl man lavede næste år. Desværre tror jeg kun at øllen blev lavet i 2007 og 2009, men idéen var jo sjov. Jeg syntes at den havde en rigtig god rund smag, med en stor syrlighed som først rigtigt kom frem i eftersmagen. Ud over kirsebær smagen, var der også et tydelig smag af rødvinsfadene, som gav lidt ekstra dybde. Jeg gav Stevns CCC 2009 en karakter på 8,5.

Ølbutikken, og deres ølimport Drikkeriget, har et godt samarbejde med den belgiske geueze blander 3 Fonteinen. Jeppe fortalte, at de hjalp ejeren af 3 Fonteinen på et tidspunkt hvor han var lige ved at kaste håndklædet i ringen, fordi en termostat gik i stykker, så øllen på et lager blev ødelagt (Jeg huskede det først som at hans lagerhus var brændt ned). Nu hvor Jeppe har startet Evil Twin bryggeriet, tænker han, at han måske dengang helt skulle have købt bryggeriet/blanderiet. Vi smagte deres Oude Geuze, som er en smuk gylden Geuze. Jeg syntes at det var en fin, men ret syrlig, øl, og gav den en karakter på 7,5.

Den fjerde øl vi smagte var Evil Twins egen øl Without You I'm Nothing, som er en Dubbel, blandet med sur øl. Den sure øl er et fejlslaget bryg, som står ude hos Amager Bryghus, og som de bruger til at eksperimentere med syrlighed. Mikkellers øl Sur Munk er også lavet med den. Jeg mener at Jeppe sagde, at der kun er 3-4% af den sure øl i Without You, men det er nok til at give den en tydelig syrlighed. Jeg synea at det var en rigtig god øl, og gav den en karakter på 8.

Så var det tid til en øl fra fra et af de helt store bryggerier inden for spontantgærede øl, nemlig Cantillion. Vi smagte deres Fou Foune, som er en frugt lambic lavet med noget så usædvanligt som abrikos. Abrikoserne tilsættes en lambic som har lagret i 2 år, og ligger derefter i øllen i 2 måneder, hvorefter øllen hældes på flaske. Hos Cantillion laver de lambic med mange slags frugt, fx jo også Ølbutikkens egen verdensberømte Blåbær Lambic. Fou Foune er en fin gylden øl, med en rigtig god sødlig/sur armoma af bær. Det er en ret syrlig øl, med en forholdsvis tydelig smag fra abrikoserne. Jeg bryder mig desværre ikke om abrikos, så jeg gav Fou Foune en karakter på 7, men yndere af denne sære frugt, vil nok give den bedre betyv, da det ellers er en rigtig god sur øl.

Som afslutning på ølsmagningen, serverede Jeppe hans egen Soft X-mas. Som jeg skrev i min anmeldelse af den, synes jeg at Soft X-mas er en rigtig god øl, og gav den en karakter på 8.

Ølbutikken er en skøn butik, med et fantastisk udvalg af øl, og den sure ølsmagning var rigtig spændende. Jeppe Jarnit-Bjergsø var både god til at fortælle og besvare spørgsmål, og så var han, hvilket jo er vigtigt til en ølsmagning, ikke nærig med smagsprøverne :)

2 kommentarer:

  1. 3 Fonteinen brændte ikke, men thermostaten gik så temperaturen løb amok og ødelagde al øllet.

    SvarSlet
  2. Nå ja, det var sådan det var. Tak.
    Det må jeg lige rette.

    SvarSlet